Singphony on tour

Doel van de activieit Singphony on tour

Inleiding

De huidige culturele muziek, zang en dans kent ergens zijn oorsprong. In de loop der decennia worden deze aangepast, vernieuwd en gemixt naar de huidige tijd. Het Oude Westen bestaat uit bewoners van verschillende afkomsten en generaties, waarvan sommige zich vasthouden aan het land van herkomst en ook hun identiteit daar aan verlenen. Andere houden hun afkomst wel  in acht, maar identificeren zich meer aan her Rotterdamschap. In de wijk Oude westen gaat het soms nog verder. Daar voelt een hele grote groep zich echt Oude Westennaar.  Waar vernieuwing ontstaar worden tradities  vergeten. De meeste jongeren zijn hier geboren en weten zelf weinig van waar de muziek, zang en dans van hun ouders en familie oorspronkelijk vandaan komt of hebben door de taalbarrière weinig tot geen interesse. Zij vinden het vaak ook te moeilijk (taal) of saai. De muziek die momenteel de hitlijsten bereikt vindt vaak de oorsprong in gecoverde klassiekers of instrumentarium waarbij de organische/akoestische instrumenten niet meer te herleiden zijn. Het komt dan ook regelmatig voor dat wanneer jongeren muziek beluisteren, zingen, of op dansen de oudere generatie hen erop wijst dat het wel een heel oud liedje is dat helemaal gecoverd is of dat er samples gebruikt zijn.

Binnen Singphony word hier regelmatig aandacht aan gegeven.(zang, muziekstroming en oorsprong) De jongeren hebben het idee naar voren gebracht om dit in een breder kader te trekken. Dit in eerste instantie om persoonlijke doelen te verwezenlijken en ten tweede om:

  •  een verbinding te maken met de wijk en de verschillende generaties, jong en oud.
  •  jongeren te stimuleren kennis te maken met de culturele achtergrond van muziek, zang en dans.

Singphony on tour

De opzet van de activiteit was dat bezoekers het idee ervaren om per vliegtuig(simulatie) verschillende landen bezoeken. Van airport tot vliegtuig en landing, het hele decor/entourage was hierop ingericht. Tijdens de vlucht werd er een programma van zang en dans aangeboden van verschillende culturen. Daarnaast kregen passagieren ook per cultureel  onderdeel een versnapering.

De organisatie van deze activiteit werd geheel door de leden van Singphony opgezet, uitgevoerd en ondersteunt door een aantal jongere en oudere vrijwilligers van de Aktiegroep Oude Westen

Advertisement